01

El a帽o de la Victoria

Llig m茅s Llig menys

L鈥1 d鈥檃bril de 1939, el Dia de la Vict貌ria, m茅s enll脿 de la recuperaci贸 del nou t铆tol imperial de la Valencia del Cid, forma part de l鈥檃ny del xoc, de l鈥檌nici de la imposici贸 per la for莽a dels nous par脿metres i valors dels guanyadors de la guerra, de l鈥橢spanya feixista i alhora nacionalcat貌lica. Els guardians i els art铆fexs d鈥檃questa imposici贸 van ser, de forma immediata, els quintacolumnistes que sortiren a la llum per貌, sobretot, la Columna de Orden y Polic铆a de Ocupaci贸n del coronel Aymat, el Cos de l鈥橢x猫rcit de Gal铆cia (83 Divisi贸) comandada pel general Antonio Aranda i tamb茅, fet que no cap menystenir, la Tercera Compa帽铆a de Radiodifusi贸n y Propaganda encarregada de bastir el nou relat del guanyadors.

Una ocupaci贸 en tota regla que es prolongaria vuit anys m茅s amb l鈥檈streta, activa i volunt脿ria col路laboraci贸 d鈥檃lguns fact貌tums del nou r猫gim. L鈥橝ny de la Vict貌ria va anticipar, per貌, tots els mals que esperaven a la ciutat. I va ser una arrencada en tota regla: la reclusi贸 a la Pla莽a de Bous dels militars republicans; la sobresaturaci贸 de totes les presons amb presos pol铆tics; els 778 assassinats del primer any disfressats de consells de guerra sumar铆ssims; el canvi de decorat crom脿tic provocat per les camises blaves dels falangistes amb corretjams i les boines roges de la Secci贸 Femenina; la imposici贸 immediata (maig de 1939) de les cartilles de racionament que tardarien a desapar猫ixer (1952); la por a les continues delacions; la descarada imputaci贸 a les hordes roges de la destrucci贸 originada pels bombardeigs feixistes; la fam i la flaire de moniato torrat; les magnes manifestacions del nou ordre amb motiu de la vista de Franco el 2 de maig; la Missa de Desgreuges a la Mare de Deu (14 de maig) o l鈥檈ntronitzaci贸 del Sagrat Cor (16 de juliol); les reclamacions de bens immobles (prop de tres mil declaracions jurades), de tot all貌 suposadament robat pels rojos i on es van retratar els addictes al r猫gim; l鈥檃propiaci贸 de l鈥檈spai urb脿 i els canvis de carrers i, per finalment, els grans projectes feixistes de remodelaci贸 de la ciutat que traspuaven grandeur i que prefiguraven la desitjada i ut貌pica ciutat falangista.

Manifestacions totes aquestes que deixaven ben clar qui eren els guanyadors, els valencians de dalt, que protagonitzarien una gesti贸 aut脿rquica i olig脿rquica dels assumptes p煤blics seguint l鈥檃dagi de vicis privats, p煤bliques virtuts. Un anunci del que esperava a la ciutat.

Mapa amb punts d'inter茅s鈥

Contingut per a descarregar

01. El a帽o de la Victoria
Huellas de la barbarie Roja
Martirio del arte
01. El a帽o de la Victoria
Desfile de la Victoria
01. El a帽o de la Victoria
Recuperaci贸n y Alojamientos 1940
01. El a帽o de la Victoria
AVANCE (portades)
30-3-1939 / 15-4-1939
Aquest peri貌dic va ser l鈥櫭簄ic que es va publicar a Val猫ncia des de l鈥檈ntrada de les tropes franquistes fins al 15 de abril de 1939. Els seus 17 n煤meros van assegurar als vencedors el monopoli total de la informaci贸 i van iniciar una constant apologia de el nou r猫gim amb una ret貌rica caracter铆stica que no cessaria en tota la dictadura. Avance es va imprimir en els tallers d鈥橢l Mercantil Valenciano del carrer Pintor Sorolla, 10.